Textura, aroma delicată de nuci, bogăţia de nutrienţi şi
diversitatea de preparate pe care le pot face cu avocado m-au făcut să
mă îndrăgostesc iremediabil de gustul acestui fruct untos. De ce e bine
să mâncăm avocado?
În cazul meu nu a fost dragoste la prima degustare, deoarece habar nu
aveam acum câţiva ani cum să aleg un avocado sau ce să-i fac. Am
cumpărat unul de curiozitate, evident că l-am nimerit necopt (aşa cum îi
găsim din păcate aici) şi am plecat mândră cu el către casă având în
minte reţeta de guacamole (pastă de avocado) la care pofteam. Şi, după
ce că nu ştiam nici cum să-l curăţ, când am ajuns să gust din el nu-mi
venea să cred ce gust ciudat are şi cum poate cineva să mănânce aşa
ceva. Şi acum mă gândesc cum am aruncat eu bunătate de avocado )
Dar nu am renunţat, am citit tot mai multe despre avocado şi am aflat că:
- trebuie să-l cumpăr şi să-l las învelit în hârtie într-un loc întunecos până se înmoaie şi devine untos;
- trebuie secţionat pe verticală (pe lung), se rotesc bucăţile în sensuri opuse ca să se dezlipească;
- trebuie să înfigi lama unui cuţit în sâmbure, să roteşti puţin şi iese singur fără să faci ravagii cu miezul;
- să scoţi miezul cu ajutorul unei linguri pentru că atunci când e copt este foarte uşor şi rapid să faci acest lucru.
Ce conţine?
- proteine;
- enzime;
- vitaminele A, E, K şi C;
- potasiu în cantitate mare;
- vitamine din complexul B, inclusiv acid folic;
- fibre;
- cupru;
- magneziu;
- fier;
- zinc.
Cercetările realizate de-a lungul timpului au demonstrat că avocado
este foarte benefic pentru sănătate, deoarece conţine o grămadă de
substanţe nutritive. Iată doar câteva dintre motivele pentru care nu ar
trebui să-l evităm:
1. Este foarte bogat în acizi graşi omega-3, adică are grăsimi sănătoase care sunt benefice pentru sănătatea inimii şi a creierului;
2. Scade colesterolul "rău”;
3. Inhibă dezvoltarea celulelor canceroase;
4. Reglează tensiunea arterială, fiind util persoanelor care suferă de hipertensiune arterială;
5. Are grijă de dinţii tăi, prevenind apariţia gingivitei;
6. Scade nivelul trigliceridelor;
7. Protejează ficatul;
8. Protejează prostata;
9. Ajută la menţinerea unui nivel optim al glicemiei;
10. Hidratează tenul şi previne apariţia ridurilor, aşa
că nu ezita să-ţi faci o mască cu avocado pisat şi puţin ulei de
măsline/ulei de migdale dulci. Las-o 15-20 minute şi apoi îndepărtează
cu apă călduţă.
Iată şi câteva reţete, preferatele mele:
Budincă de ciocolată cu avocado
Pastă de avocado
Salată cu maioneză din avocado
Supă-cremă de avocado
Prăjitură cu ciocolată şi zmeură, fără foc