Acizii
graşi esenţiali omega-3 şi omega-6 sunt grăsimi sănătoase, fără de care
organismul nu poate să funcţioneze la capacitate normală. Trebuie să
ştim în ce alimente îi găsim pentru a-i include în alimentaţia noastră.
În ultimul timp, grăsimile au căpătat o reputaţie proastă, însă nu le
putem include pe toate sub aceeaşi umbrelă. Organismul are nevoie de
grăsimi şi din ce în ce mai mulţi specialişti atrag atenţia asupra
acestui lucru, făcând o delimitare clară între ele. Aşadar, avem
grăsimile sănătoase (acizii graşi esenţiali) pe care nu trebuie să le
excludem din alimentaţie şi pe cele rele, saturate/trans (untul, laptele
integral, smântâna, brânzeturile grase, cărnurile grase, seul, untura,
snacks-urile, prăjiturile, produsele de patiserie, cartofii prăjiţi)
care trebuie consumate cu moderaţie.
Calitatea grăsimilor pe care le consumăm în fiecare zi are un rol
important în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a organismului, cu
impact dovedit asupra colesterolului din sânge, spun specialiştii în
cadrul Reuniunii Internaţionale a Experţilor în Nutriţie, care a avut
loc la Barcelona, anul trecut.
Ce beneficii aduc acizi graşi esenţiali?
- te ajută să slăbeşti, scăzând pofta de mâncare şi accelarând arderea caloriilor;
- reduc nivelul colesterolului rău;
- întăresc sistemul imunitar;
- hrănesc organele reproducătoare, pielea, părul, ţesutul osos;
- ajută la buna funcţionare a creierului;
- previn bolile de inimă şi diabetul;
- îmbunătăţesc digestia;
- elimină alergiile alimentare.
10 surse bogate în acizi graşi esenţiali
1. Peşte: somon, hering, macrou, sardine, ton, cod
2. Fructe de mare
3. Seminţe de dovleac
4. Nuci
5. Seminţe de in – cea mai bogată sursă de omega 3 din lume, după cum spune nutriţionista Gillian McKeith
6. Seminţe de floarea soarelui
7. Avocado
8. Ulei de măsline, floarea-soarelui, rapiţă presate la rece
9. Germeni de grâu
10. Legume cu frunze verzi.