Statisticile recente arată că peste o treime dintre români,
chiar şi tineri cu vârsta sub 30 de ani, au probleme cu colesterolul
mărit. Şi cum de la alimentaţie porneşte tot, să vedem ce alimente cresc
colesterolul şi care reuşesc să-i stabilizeze nivelul.
Din informaţiile primite de la unii specialişti în domeniu, cărţile
de sănătate citite şi alte documentări pe cont propriu am aflat, în
mare, ce alimente pot să-ţi crească colesterolul şi care sunt cele mai
indicate spre consum atunci când o persoană are hipercolesterolemie.
Astfel am reuşit să-i fac mamei mele, care se confrunta cu aceste
probleme, o listă cu alimentele pe care trebuie să le evite sau să le
consume în cantităţi moderate. A avut grijă la alimentaţia ei, a luat un
tratament şi colesterolul ei este sub control de atunci. O soluţie care
a funcţionat de minune atât la mama mea, cât şi în cazul altor
apropiaţi care au întâmpinat probleme cu colesterolul a fost tinctura de
anghinare. Se găseşte la plafar, este ieftină, trebuie diluată în apă
şi consumată, respectând cu exactitate indicaţiile de pe prospect. Mama
mea a luat această tinctura pe o perioadă de 2 luni şi mai repetă pe
parcursul anului.
Lista cu alimentele pe care trebuie să le eviţi
1. Laptele integral
2. Branza grasă (inclusiv caşcaval, brânza topită)
3. Untul
4. Smântâna
4. Cremele: de brânză, de unt
6. Mezelurile
7. Carnea grasă şi organele
8. Popcornul
9. Dressing-urile pentru salate
10. Frişca
11. Chipsurile
12. Dulciurile din comerţ
13. Produsele de patiserie
14. Alimentele prăjite
15. Ouăle, în cantităţi exagerate (nu mai multe de 2 pe săptămână).
Aşadar, alege lactatele şi cărnurile cu mai puţină grăsime, produsele
făinoase (paste, pâine) preparate cu făină integrală, orezul brun,
ouăle fierte moi (nu prăjite) şi mâncărurile preparate cu cât mai
simplu, fără multă grăsime, fără prăjeli şi arome artificiale gen
vegeta, cuburi cu gust fel de fel. Dacă vrei să dai savoare mâncării
alege verdeţurile aromate în funcţie de gusturi.
Soluţii care scad colesterolul
- Ovăzul (poţi să faci terci din fulgi de ovăz, de preferat cu apă sau lapte vegetal şi aromat cu mere şi scorţişoară)
- Migdalele crude
- Nucile crude
- Seminţele de dovleac crude
- Fisticul crud
- Alunele de pădure crude
- Seminţele de floarea soarelui crude
- Capsulele cu omega-3
- Ceaiul/tinctura de anghinare
- Peştele gras: anşoa, sardine, somon, hering, macrou care sunt bogaţi în acizi graşi omega-3
- Seminţele de in pe care le poţi adăuga măcinate sau întregi în salate, iaurt, supe, mâncăruri
- Uleiul de măsline extravirgin
- Merele
- Smochine, prunele uscate şi stafidele
- Avocado
- Fasole, linte, năut, mazăre, quinoa, amarant, hrişcă
- Legumele cu frunze verzi
- Bananele
- Ciocolata neagră cu peste 70% cacao, dar în cantităţi moderate.