Vineri, 03.Mai.2024, 20:26
Bine aţi venit Guest | RSS | Poze Haioase | Anunturi Vanzari |

Sorynik - O viaţă fără greaţă!

Principală | Înregistrare | Autentificare

Principală » Articole » Mistere

Pireamidele Egiptene
Iti garantam ca alegerea facuta de a intra pe acest site pentru Pireamidele Egiptene, este ce-a mai buna si nu vei regreta! Pireamidele Egiptene, iti va potoli setea aceasta si curiozitatea despre interesele tale!

VEZI AICI: Pireamidele Egiptene

Marile piramide egiptene sunt unice. Totusi, exista multe controverse legate de constructia, scopul si autorul lor.

Inceputul erei piramidelor – piramida lui Djoser

Povestea incepe in anul 2630 BC., cand faraonul Djoser a ordonat construirea unei piramide in trepte, al carei architect era Imhotep. Piramida de la Saqqara masoara 60 metri, fiind construita din blocuri de calcar si argila de desert. In camera funerara si spatiile de depozitare erau destinate bunurilor de dupa moartea lui Djoser. Intentia era sa se copieze structura palatului lui Djoser. Camerele contineau artefacte funerare, mobile, bijuterii, comori etc.
Piramida in treapta prezinta simbolul unei scari reale pe care sufletul unui defunct sa urce la cer, urmandu-i pe zei in nemurire.

Marea piramida

In anul 2540 BC, faraonul Khufu (20 ani) a ordonat construirea unei piramide mari care parea imposibil de realizat. Dar se pare ca imposibilul s-a realizat. Masura 230 metri patrati si 146 metri inaltime, construita din 2.300.000 de blocuri de piatra si calcar. Ea este cea din urma minune ramasa in picioare.

Etapele construirii
Prima decizie a faraonului a fost locul unde sa construiasca piramida. Impreuna cu preotii, s-a orientat noaptea dupa stele. S-a ales sa se construiasca la Giseh, pe malul vestic al Nilului. Locurile funerare erau construite spre apus deoarece soarele (RA) murea la orizontul vestic in fiecare seara. Totodata, amplasarea locului in apropierea carierelor din care sa extraga 2.300.000 de blocuri de piatra necesare construrii piramidei reprezenat un avantaj. Ridicarea piramidei a necesitat 30 ani, de lucrari de constructii si cantitati uriase de forta de munca. Herodot a sustinut in anul 450 BC, ca numai putin de 100.000 de sclavi captivi au lucrat pe santier.

arch31b

Egiptologii contemporani cred ca numarul de lucratori a fost mai mare de 30.000 si acestia nu erau deloc sclavi, ci muncitori chemati in timpul inundatilor Nilului. Primeau masa gratuita, tratament medical egalat nobililor si pe deasupra, primeau produse pentru a-si plati taxele. 1600 talanti s-au dat pe ridichi, ceapa, usturoi pentru lucratori – asa a spus interpretul egiptean lui Herodot. Intr-un fel, ei lucrau ca voluntari, dar fortat pentru cei ce nu aveau cu ce plati taxele. Multi si-au petrecut toata viata construind piramida, dand dovada de mandrie. In aceea perioada lucarile agricole incetau, iar transportul blocurilor se facea mai usor. In transportul blocurilor s-a folosit probabil scripetul, roata sau sanii cu rulouri de lemn sub ele. Pe masura ce erau trase inainte, ruloul din spate era mutat inainte pana cand blocul era adus la destinatie. Multi lucratori au fost trimisi in cariere ca sa extraga blocurile de granit si calcar si sa le prelucreze mesterii pietrari. Blocurile erau apoi transportate pe Nil, pe un canal special construit. Blocurile erau trase de sanii, impinse pe rampe (facuta din caramizi de lut) cu rulouri de lemn sub ele. Rampa era ridicata in scopul de-a mentine constructia, pe masura ce inaltimea piramidei crestea. La final, rampa era demolata.

Mai multe Pireamidele Egiptene

Cititi mai mult despre Pireamidele Egiptene



Sursa: Pireamidele Egiptene
Categorie: Mistere | Adăugat de: Sor (27.Mai.2010) | Autor: Sorynik E W
Vizualizări: 883 | Tag-uri: PIRAMIDELE, EGIPTENE, sorynik | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
ComForm">
avatar

Conectare

Căutare

Statistici


Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0